Over ons

Vanuit Buitensporig Zorg willen we een andere vorm van zorg bieden: professioneel, specialistisch én betrokken: vanuit verbinding met wat cliënten echt willen en echt nodig hebben. Hiermee overstijgen we (zowel in werkwijze als financiering) de hokjes van de reguliere geestelijke gezondheidszorg. En kunnen we (potentiële) thuiszitters veel eenvoudiger en doeltreffender helpen om hun spoor te hervinden – tegen veel lagere maatschappelijke kosten. Ook jongeren die in de reguliere GGZ zijn vastgelopen. 

Team

Buitensporig Zorg is voortgekomen uit het werk van Taru Anne van den Born. Opgeleid als psycholoog en ambachtelijk smid, begon hij in 2010 als zzp’er thuiszittende jongeren te helpen om hun spoor te hervinden. Het aantal aanvragen nam snel toe. Daarom schakelde hij steeds vaker anderen in. In 2018 zette hij deze losse samenwerking tussen zzp’ers om in een besloten vennootschap met de naam Buitensporig Zorg. Het ‘ik’ werd een ‘wij’.

Inmiddels werken we met een groeiend team van zorgprofessionals. Om zo goed mogelijk de verbinding te maken met onze cliënten, zijn veel van onze medewerkers zelf ervaringsdeskundig op één of meer van de thema’s waarmee we ons bezighouden: hoogbegaafdheid, ASS, ADHD, of thuiszitten van school of werk. 

Partners

We werken dagelijks samen met de drie andere zelfstandige ondernemingen die zijn voortgekomen uit Taru’s werk voor thuiszitters. Bij Smederij Zwolle en spellenwinkel The Fantasy Realm kunnen onze cliënten terecht voor dagbesteding en het opbouwen van een sociaal netwerk. In overkoepelende onderneming Slimme Streken houdt Taru zich bezig met de ontwikkeling van nieuwe initiatieven voor thuiszitters. In 2020 wonnen we hiermee een IGNITE-award voor sociale ondernemingen. 

Hiernaast werken we samen met verschillende externe partners. Zo zijn we actief lid van zorgcoöperatie Klaver4You en Stichting SocialEnterpriseNL en werken we nauw samen met andere ondernemingen binnen sociale broedplaats Buitengoed de Herfte, waar onze smederij gevestigd is. 

 

Lees verder >>

Ons team

 • Taru - oprichter en ambulant begeleider

  Ik coach en begeleid individuele cliënten, zorg voor de verbinding met onze partnerondernemingen The Fantasy Realm en Smederij Zwolle en ontwikkel ons werk verder onder de vlag van Slimme Streken.

  In 2010 ging ik als zzp’er in de zorg hulp bieden aan vastlopende en thuiszittende jongeren. Later liepen mijn eigen kinderen vast op school. Voor het eerst viel bij ons thuis het woord ‘hoogbegaafdheid’. Daarmee vielen veel puzzelstukjes op hun plek, ook in mijn eigen geschiedenis. 

  Want eigenlijk begint dit verhaal nog eerder: met een depressie op mijn zeventiende. Ik zocht psychologische hulp in de GGZ en daarbuiten, maar niks werkte echt. Pas toen ik een opleiding lichaamsgerichte therapie ging volgen én een opleiding tot ambachtelijk smid, verdween mijn depressie naar de achtergrond. Mijn somberheid bleek een symptoom van hoe ik mijn dagen vulde. Een teken dat ik uit verbinding was geraakt met wat ik echt wilde en nodig had. 

  Ik hoop met mijn werk nog veel jongeren die vastlopen te kunnen helpen om ook weer de in verbinding te komen met wat ze echt willen. En om dat stap voor stap in de wereld te zetten. 

  Lees verder >>
 • Britt - ambulant begeleider en hoofd gezinsbegeleiding

  Ik begeleid cliënten één-op-één, doe gezinsbegeleiding en geef advies aan scholen. Hierbij maak ik gebruik van mijn opleidingen tot angst- en autismebegeleider en HBO toegepaste psychologie.

  Ooit wilde ik onderwijsassistent worden, maar daarin voelde ik me vanwege de strakke kaders minder op mijn plek. In die tijd ontdekte ik al wel dat ik graag werk met kinderen met ADHD en autisme. Zelf heb ik ervaring met ADHD, hoogbegaafdheid en burn-out. In mijn werk voor Buitensporig Zorg komt die ervaringsdeskundigheid nu regelmatig goed van pas. 

  Dankzij Buitensporig Zorg ben ik de hulpverlener geworden die ik zelf nooit heb gehad. Ik hoor vaak van cliënten dat ze zo blij zijn dat ze zich bij ons niet als nummertje behandeld voelen. Onze manier van werken is voor jongeren vaak echt een verademing. Daardoor gaan ze vaak voor het eerst ook weer openstaan voor hulp. Ik denk dat we daarmee echt iets wezenlijks bijdragen. 

  Lees verder >>
 • Lennart - begeleider dagbesteding

  Ik begeleid de cliënten die dagbesteding volgen bij The Fantasy Realm. Deze spellenwinkel heb ik samen met Taru opgezet en uitgebouwd tot de fijne plek die het nu is.

  Oorspronkelijk heb ik de opleiding sociaal pedagogisch werk gedaan. Daarna heb ik gewerkt in de GGZ en gehandicaptenzorg. En toen kwam ik zelf onverwacht voor langere tijd thuis te zitten met angstklachten. 

  In die tijd heb ik ontdekt hoe belangrijk het dan is dat je de tijd en ruimte krijgt om weer een ritme op te bouwen. En dat je een plek hebt waar je dingen samen met anderen kunt doen, zonder dat je meteen iets hoeft te presteren. 

  Ik ben er trots op dat ik met mijn huidige werk een plek kan bieden waarin dit allemaal samenkomt. 

  Lees verder >>
 • Floris - begeleider dagbesteding

  Ik begeleid de dagbesteding bij Smederij Zwolle, naast mijn taak als werkplaatschef. Ik bewaar de rust en overzicht, draag het smeedvak over, help passende opdrachten kiezen en ben voor iedereen het eerste aanspreekpunt.

  Bij dit werk maak ik dankbaar gebruik van mijn technische achtergrond en interesse in lesgeven. Tijdens mijn studie industrieel ontwerp liep ik stage bij Smederij Zwolle. Hierna heb ik kort de opleiding tot docent techniek gedaan, maar al snel realiseerde ik me dat die schoolse benadering van leerlingen niet goed bij me paste. 

  Kort daarna werd ik gevraagd of ik bij Smederij Zwolle en Buitensporig Zorg wilde komen werken. Ik heb geen moment getwijfeld. De vrijheid, de afwisseling, elke dag lekker bezig en de combinatie van ambacht en zorg… ik voel me hier als een vis in het water. En ik ben er trots op dat we mensen hier zo’n fijne, veilige en ontspannen plek kunnen bieden.

  Lees verder >>
 • Olger - ambulant begeleider

  Ik begeleid individuele cliënten, geef advies aan scholen en maak de vertaalslag van individuele begeleiding naar de dagbesteding op de smederij. 

   

  Hierbij maak ik gebruik van mijn kennis van de opleiding toegepaste psychologie. In de toekomst wil ik mij graag verdiepen in schema- of systeemtherapie. 

   

  Lees verder >>
 • Renske - administratief medewerker

  Ik ben werkzaam bij alle vier de ondernemingen van Taru van den Born, waar ook Buitensporig Zorg onder valt. Ik ben onder andere verantwoordelijk voor de boekhouding, (zorg)facturatie en loonadministratie en zorg dat mijn collega’s zich kunnen focussen op het geven van goede, passende zorg aan onze cliënten.

  Binnen het werk wat ik nu doe leer ik iedere dag weer bij en krijg ik hier ook de ruimte voor. Daarnaast ben ik blij dat ik mijn deel kan bijdragen aan het welzijn van onze cliënten en we ze samen weer op het goede spoor kunnen zetten.

  Lees verder >>