Gezinsbegeleiding

Uitval aanpakken of voorkómen vraagt vaak ook om nieuw gedrag van gezinsleden. Soms kun je hierbij als gezin hulp gebruiken. Bijvoorbeeld als je als ouders door de omgeving teveel belast wordt, zelf ook tegen levensvragen oploopt, of jullie binnen het gezin heel verschillend tegen zaken aankijken.

Vaak kan gezinshulp – in goede onderlinge afstemming – geboden worden door een GGZ-instelling. Soms blijkt het sneller of doeltreffender als wij het gezin (eerst) zelf begeleiden. Dit geldt zeker als de kern van het probleem niet helder is, of gezinshulp bij de reguliere GGZ niet genoeg heeft geholpen. School, GGZ en ouders, iedereen doet zijn best. Maar het helpt niet, of het helpt maar even.

Gezinsbegeleiding bieden we vaak aan in combinatie met één van onze andere trajecten. Individuele begeleiding aan de jongere zelf is bij ons altijd de basis.

Wat het je brengt

We brengen het probleem in kaart zodat je (weer) gerichte hulp kan krijgen bij de GGZ, of begeleiden het gezin zelf om niet-helpende patronen te stoppen.

Je leert als gezinsleden beter op elkaar inspelen en elkaar op moeilijke momenten ondersteunen. Onderling begrip en vertrouwen neemt hierdoor toe, waardoor er ook thuis weer meer ruimte ontstaat voor ontwikkeling en groei.

Dit houdt het in

We kijken met je mee en mee te zoeken naar oplossingen voor terugkerende knelpunten in de thuissituatie. We spiegelen wat we zien, stellen oplossingen voor en kunnen nieuw gedrag zo nodig met gezinsleden oefenen.

Dit doen we doorgaans bij je thuis, omdat we steeds weer merken dat begeleiding in praktijk het meest krachtig is. Knelpunten in een gezin ontstaan in onze ervaring vaak door een opeenstapeling van veel kleine dingen. Wij helpen je zien waar het misgaat en om die kleine dingen stuk voor stuk te tackelen. Ook grote problemen laten zich zo vaak – stap voor stap, met geduld en oefening – verrassend eenvoudig oplossen.

Praktische zaken

We werken in een straal van 100 kilometer rond Zwolle. De sessies vinden plaats bij het gezin thuis, één tot twee maal per maand. Als we zelf de begeleiding blijven doen, doorlopen we het hele traject in één tot twee jaar.

Gezinshulp kan worden gefinancierd door de gemeente. Zo nodig ondersteunen we ouders bij de aanvraag.

Denk je dat we je kunnen helpen? Net als bij alle andere vormen van hulp die we bieden, beginnen we altijd met een (gratis) oriëntatiegesprek. Hierin bespreken we de hulpvraag en onderzoeken we je bij ons inderdaad aan het juiste adres bent.

 

Lees verder >>